Kalknagels

Wat is er te doen aan kalknagels?

Ik heb last van kalknagels op mijn tenen. Ik heb in het verleden wel eens een bepaald soort olie gebruikt. Daar ging mijn hele huid van kapot. Wat kun je er het beste aan doen om de aangetaste nagels weer gezond te krijgen?

Antwoorden: Kalknagels

1 2 3 ›› (30)
Avatar

Een schimmelnagel is een schimmelinfectie van één of meerder nagels van de voeten en/of handen. Men spreekt ook wel van "kalknagels". Het is een ontsierende aandoening, die soms een beetje pijnlijk is maar eigenlijk wel mee valt te leven. De medische term voor een schimmelnagel is “onychomycose “(onycho = nagel; mycose = schimmel)
Hoewel het kalknagelprobleem pas echt grote vormen ging aannemen toen de mensheid overging op het dragen van schoeisel, zijn kalknagels een probleem van alle tijden en van alle volkeren. Tot op de dag van vandaag weten echter maar weinig mensen dat die kalknagels bijna altijd het gevolg zijn van een schimmeinfectie. "Kalknagels" zijn dus vaak schimmelnagels.
In Nederland lijdt naar schatting 2 tot 13% van de bevolking aan schimmelnagel(s). Mannen en vrouwen lopen ongeveer een gelijk risico op het krijgen van schimmelnagels. De kans op een infectie wordt groter naarmate men ouder wordt. Bij kinderen komt het nog vrij zelden voor, maar van de mensen tussen 40 en 60 jaar lijdt 15-20% aan een schimmelinfectie van de nagel(s). Vaak zijn de teennagels de klos, maar schimmels weten ook de nagels van de handen te vinden.

Hoe ontstaat het
Iemand met een gezonde huid en gezonde nagels, heeft meestal een prima afweer tegen schimmels. Schimmelinfecties ontstaan vooral in slecht groeiende nagels, in vochtige nagels en in beschadigde nagels. Onder die omstandigheden nemen de "sporen" van schimmels hun kans waar om zich verder te verspreiden.
De sporen van schimmels houden zich overal in onze omgeving op en we komen er dus ook gemakkelijk mee in contact, Vooral gemeenschappelijke douches van kleedkamers, zwembaden, sporthallen en sauna's zijn berucht. Wanneer u daar op blote voeten rondloopt, komt u bijna onvermijdelijk in contact met schimmelsporen. Als u vervolgens uw voeten onvoldoende afdroogt, in kunststof sokken en knellende schoenen glijdt, en bovendien overmatig transpireert is de kiem voor een schimmelinfectie gelegd. Vervolgens bent u zelf weer een bron voor nieuwe infecties. Iemand met een schimmelinfectie kan namelijk miljoenen sporen verspreiden, die heel lang besmettelijk blijven.

Wat zijn de verschijnselen
Als één nagel wit of geel verkleurt, dan is dat meestal een alarmsignaal. Waarschijnlijk is er dan een schimmel actief. Als de infectie erger wordt en dus dieper in de nagel doordringt, verandert de kleur in geelbruin. De nagel is verdikt, hobbelig en brokkelig en laat soms geheel of gedeeltelijk los. Een schimmelinfectie kan zowel aan de nagels van de voeten als die van de handen optreden.
De aandoening op de voeten begint echter bijna altijd bij de grote teen. Als er geen behandeling plaatsvindt, gaat de schimmel verder op avontuur en worden ook de andere teennagels geel en aangetast. Vaak is er tegelijkertijd sprake van "zwemmerseczeem" : nog een term die eigenlijk het verkeerde suggereert. Ook bij zwemmerseczeem is er namelijk sprake van) een schimmel, die pijnlijke kloofjes tussen de tenen veroorzaakt (lees hierover in uw huidziekte bij “voetschimmel”).

Hoe wordt de diagnose gesteld
Meestal zijn de afwijkingen bij een schimmelnagel zo kenmerkend dat de diagnose op het blote oog kan worden vermoed. Deze afwijkingen zijn soms misleidend voor de diagnose. De nagelafwijkingen kunnen namelijk ook passen in het kader van diverse chronische niet- besmettelijke huidziekten, zoals psoriasis, lichen ruber planus of een eczeem.
De “kroon” op de diagnose “schimmelnagel” is het aantonen van de schimmel via een kweek. Hiertoe knipt uw arts een kleine hoeveelheid nagelmateriaal af en stuurt deze vervolgens op naar het laboratorium. De uitslag van een nagelkweek is echter pas na enkele weken bekend.
Minimaal 2 weken vóórdat een nagelkweek bij u wordt ingezet is het van belang om het gebruik van alle inwendige en uitwendige anti-schimmelmiddelen te staken. Wanneer u dit niet doet bestaat er een verhoogde kans dat de kweek een vals negatieve uitslag zal opleveren.

Wat is de behandeling
Omdat een schimmelinfectie van de nagel erg diep in de nagel kan zitten is het vaak nodig om de schimmel behalve van buitenuit ook van binnenuit aan te pakken.

A. INWENDIGE MIDDELEN
Er bestaan een aantal anti-schimmelmiddelen die de schimmels in de nagel kunnen bestrijden. Deze middelen dient u in een kuur periode te gebruiken. Een behandelkuur duurt minimaal zo’n 3 maanden. In hardnekkig gevallen kan een behandeling tot zelfs 6 maanden duren vóórdat een bevredigend resultaat, wordt bereikt.
Voorbeelden zijn Trisporal (itraconazol), Lamisil (terbinafine) en Diflucan (fluconazol).


B. UITWENDIGE MIDDELEN
Tot nu toe bestaat er geen uitwendige middel die de schimmelnagel kan genezen. Doordat een schimmelnagel vaak samen optreedt met een voetschimmel wordt deze laatste tegelijkertijd meebehandeld met een crème (bijv. Daktarin of Nizoral). Daarnaast is het belangrijk al uw schoenen en sokken met een schimmeldodend middel (strooipoeder) mee te behandelen. De sporen van de schimmel blijven er namelijk in achter, ook na herhaaldelijk wassen. Als u deze sporen niet uitwist, zou u zichzelf keer op keer opnieuw besmetten en daar kan geen behandeling tegenop.

Wat kunt u zelf eraan doen
Het is een misverstand om te denken dat schimmelinfecties ontstaan door een gebrek aan hygiëne. Schimmelinfcties ontstaan door een combinatie van verschillende factoren.

Hieronder een aantal maatregelen om schimmelnagels te helpen voorkomen:

- Zorg dat u uw voeten altijd zorgvuldig afdroogt. Eventuele sporen vinden vooral de ruimten tussen de tenen een prettige plek om te vertoeven.
- Draag bij voorkeur geen nylons, kunststof sokken en schoenen. Er ontstaat dan een broeierig klimaat rondom uw voeten en dat is erg bevorderlijk voor schimmelgroei.
- Vermijd overmatige transpiratie. Draag als het warm is bij voorkeur luchtige, open, schoeisel. Dunne sokken en kousen van katoen zijn ook aan te raden.
- Gebruik niet te veel zeep als u zich wast en spoel de zeepresten goed af. Zeep met desinfecterende bestanddelen is niet effectief tegen schimmels.
- Draag altijd slippers in openbare was-en badgelegenheden (zwembad, sporthal, sauna).

Wat zijn de vooruitzichten
Het resultaat van een behandeling voor een schimmelnagel is helaas niet direct duidelijk te zien. De schimmels kunnen wel zijn uitgeroeid, de afwijkingen aan de nagel kunnen nog maanden te zien zijn. Er is veel tijd nodig vóórdat de aangetaste delen van de nagel helemaal zijn uitgegegroeid en afgestoten. Met name de grote teennagels groeien slechts enkele millimeters per maand. Het is dus een kwestie van geduld, geduld en nog eens geduld.
DeFret | 15-05-2007 17:34 0.0

Avatar

Schimmelnagels, ook wel kalknagels genoemd,ontstaan door dezelfde schimmels, zogeheten dermatofyten, die ook voetschimmel ('zwemmerseczeem') kunnen veroorzaken.
De schimmelnagel is vaak moeilijker te behandelen dan de voetschimmel. Omdat de schimmel meestal aan de onderkant van de nagel zit, en dus slecht bereikbaar is voor medicamenten, is de schimmelnagel lastig te behandelen. Keratine - de belangrijkste bouwstof van de nagel - is vrijwel ondoordringbaar voor de meeste anti-schimmel-preparaten, die vaak in de vorm van een crème of een zalf worden toegepast. Tegenwoordig zijn er ook anti-schimmel-middelen beschikbaar die van 'binnenuit' werken.
Dit anti-schimmelmiddel is alleen via de huisarts op recept te krijgen vermoed ik.
Roan | 15-05-2007 09:14

Avatar

Mijn zoon van 11 heeft ontzettende kalknagels. Wij gebruiken het medicijn MYK-1 dat door de huisarts is voorgeschreven, maar tot op heden zien we niet veel resultaat. De medicijnen in pilvorm die wel helpen krijgt hij niet voorgeschreven omdat hij te jong is. Eens in de 6 weken gaan we naar de pedicure die zijn nagels knipt en dunner maakt. Hij heeft er soms erg veel last van. Heeft iemand een tip voor ons, iets dat wel helpt? Ik wil zo graag dat hij er van af komt.

Bij voorbaat dank,

Joke en Cas
19-07-2007 10:48

Avatar

Hallo Joke en Cas,

Heel veel mensen hebben last van kalknagels. Ikzelf heb er ook behoorlijk hinder van ondervonden. Binnen 1 maand komen wij in Europa met een nieuw product op de markt met fantastische resultaten. De pillen die meestal door de huisarts worden voorgeschreven zijn zeer belastend voor het lichaam! Ik mag deze ook niet gebruiken. Wij hebben een medisch bedrijf en zijn overtuigd van het succes. Het heeft unieke eigenschappen. Stuur maar een keer een mailtje. Groeten, Astrid
29-07-2007 21:52

Avatar

Hoi Astrid,

Ben wel zeer benieuwd naar dat nieuwe produkt. Heb zelf ook al maanden een bepaald soort produkt gebruikt en kan niet zeggen dat het helpt. Misschien kun je iets meer vertellen over dit produkt en waar het straks te koop is.
Groet, Harm
31-07-2007 20:06

Avatar

Hoi Astrid.

Ik wil ook wel graag weten wat dat nieuwe produkt is, waar ik het kan krijgen en wat het kost. Laat je wat van je horen? Alvast bedankt.

Groetjes, Famke
24-08-2007 08:58

Avatar

Ben ook heel benieuwd naar dit product! Astrid, ik kan je geen mailtje sturen omdat je anoniem een reactie geplaatst heb. Als je je aanmeldt - gratis - en nog een keer reageert, lukt het wel!
24-08-2007 10:15

Avatar

Beste allemaal, sorry een beetje late reactie maar ik was niet ingelogd op het systeem vandaar dat ik nooit de vragen heb gezien. Lang verhaal kort... eindelijk kom ik van de kalknagel af! Ok, de nagel moet verder uitgroeien maar het het gaat weg. Ook de sporen die zo hardnekkig zijn verdwijnen indien je consequent gebruikt.

Wij hebben een medisch bedrijf en gaan dit product lanceren. Waarom? omdat ik met vele artsen, collegae etc heb gesproken en de meeste produkten zijn heel erg toxisch en daarom niet goed om te gebruiken, meer schadelijk. dat was voor mij ook persoonlijk het probleem. Over 2 weken beginnen met een grote campagne omdat wij niet de enige zijn met dit probleem. Uit onderzoek is gebleken dat bijna 3 miljoen mensen in NEderland een vorm hebben die steeds erger wordt. Vandaar dat wij eindeloos gezocht hebben naar een middel wat natuurlijk is en ten alle tijden gebruikt mag worden. Werkt het niet, geld terug. en YES wat een verademing. Ik vind het persoonlijk lelijk die nagels, maar vooral ook stees pijnlijker! Kijk op de site van www.dynamicmedical.nl en je vind binnenkort alle informatie.

Prijs is 30€ voor een flesje! Bij 1 a 2 tenen voldoende om het weg te krijgen. HET grote verschil is dat het doordringt DOOR de nagel en niet op de oppervlakte blijft liggen, daarom helpen de meeste produkten niet afdoende. Ik heb er veel vertrouwen in omdat het bij mij ook hardnekkig was. De aanhouder wint. Het wordt via onze webwinkel verkocht met een prachtige informatieve website en ook bij de apotheek, pedicures, en grotere ketens. straks ook de website : www.kalknagelvrij.nl
Ik heb ook foto's gemaakt van de ontwikkeling van de nagel die daar ook te zien zijn.

Succes!
Pleuntje5 | 16-09-2007 18:37

Avatar

Beste Astrid, Weet je misschien ook een naam van het product voor de kalknagels?
20-09-2007 16:09

Avatar

Beste Astrid, weet je idd ook de naam, en de precieze locatie waar je het kan bestellen?

Ik wil er ook vanaf :(
29-09-2007 14:46

Avatar

Hallo astrid

ik ben aan het zoeken geweest naar je nieuwe product kan het helaas niet vinden
wanneer komt het

gr herma
30-09-2007 17:53

Avatar

Heb je met bepaalde voeding ook invloed op kalknagels?
23-10-2007 16:38

Avatar

Ik had ook last van kalknagels. Van mijn huisarts het advies gekregen om iedere dag 1 blaadje bladgelatine te laten wellen en daarna op te drinken. Binnen een paar weken was ik van mijn kalknagels af. Dit is beslist de goedkoopste methode en het werkt.
31-10-2007 09:27

Avatar

Bedankt voor de tip maar...
misschien beetje domme vraag maar wat is bladgelatine en waar koop je het??
13-11-2007 22:22

Avatar

Beetje raar dat je niet vermeld wat de naam is van het produkt, maar wel alvast de prijs. En hoezo een flesje voor een a twee nagels?
Allerlei laboratoria in de hele wereld zijn druk bezig om iets te vinden tegen het schimmelprobleem en er is nog niks bekend wat als doorbraak gezien zou kunnen worden. Voordat er een middel ontwikkeld is wat echt helpt is er een enorme publiciteit aan wetenschappelijk onderzoek en de resultaten. Geloof dus niets van bovenstaande beweringen, want er is niets bekend van een wetenschappelijke doorbraak! Laat het geld niet uit je zak kloppen!
Erretje | 18-11-2007 14:46

Avatar

Moet de gelatine geheel opgelost worden, of moet ik alleen het water waar de gelantine in geweld is, drinken?
27-11-2007 10:33

Avatar

Hallo

ik zoek een wondermiddel om van mijn kalknagels vanaf te komen.
ik heb eerder een creme gebruikt MET DE BELOFTE om de nagel eraf te laten vallen,nee dus.
wie wil mij met zeer grote SPOED HELPEN

BERT
Berthenderik | 06-12-2007 17:22

Avatar

Klaknagels oplossen met een blaadje bladgelantine te wellen en op te drnken, en werkelijk bij mij helpt het ook, een achte aanrader. ben nu 5 dagen bezig en ik zie al verbetering. Dank je wel Anoniem voor je tip op 31-10-2007 09.27
07-12-2007 20:40

Avatar

Ik doe het als volgt, wel de gelatine eerst in koud water 3á 4 minuten, ondertussen kook ik water voor een kop thee, schut het water van de bladgelantine en los het al roerende op in de hete kop thee, thee opdrinken je proeft er niets van
07-12-2007 20:45

Avatar

Joke en Cas,

bij mij helpt de bladgelantine, makkelijk te gebruiken en goedkoop
07-12-2007 20:46

Stel een kwero  1 2 3 ›› (30)


Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan Kalknagels