Lipoedeem dikke benen

Wat is lipoeem precies?

Mijn buurvrouw heeft heel dikke, vreemd gevormde benen die vaak ook veel pijn doen. Van haar huisarts heeft ze te horen gekregen dat dit lipoedeem is. Maar wat houdt dat eigenlijk in?

Antwoorden: Lipoedeem dikke benen

Avatar

Lipodeem of lymfoedeem.
Wat is lymfoedeem?
Lymfoedeem is een abnormale ophoping van eiwitten en vocht in het lichaamsweefsel als gevolg van een gestoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht. De klachten die hierbij kunnen ontstaan zijn: zwelling, vermoeid en zwaar gevoel, pijn, beperkingen in de beweging, beperkingen in het dagelijks functioneren, huidafwijkingen en infecties. Lymfoedeem in de benen kan bijvoorbeeld ontstaan na een operatie waarbij de lymfklieren in de lies of buik zijn verwijderd, of bestraling in die gebieden. Lymfoedeem in de benen kan ook veroorzaakt worden door trombose langdurig bestaande spataderen en doorgemaakte infecties (erysipelas). In deze gevallen wordt gesproken van een secundair lymfoedeem.

Primair lymfoedeem

Soms kan lymfoedeem aangeboren zijn. Men spreekt dan van primair lymfoedeem. Vanaf de geboorte zijn er dan minder lymfbanen aanwezig waardoor in de loop van het leven zwelling kan ontstaan. Soms wordt dit uitgelokt door een ontsteking. Bij de milde vormen ontstaat het lymfoedeem tussen de 18 en 35 jaar. Bij uitgebreidere vormen kan dit ook van kinds af aan aanwezig zijn. Aangeboren lymfoedeem kan uiteindelijk vaak tweezijdig zijn. Tevens kunnen naast klachten van zwelling aan de benen zwelling elders optreden (bijvoorbeeld armen).

Secundair lymfoedeem

Secundair lymfoedeem is lymfoedeem dat ontstaat door een beschadiging van het lymfsysteem. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan door infecties (wondroos), bij langdurig bestaande spataders of na doorgemaakte trombose.

Ook kan het optreden na een behandeling voor kanker waarbij lymfklieren moesten worden weggenomen. In principe kan elke beschadiging van lymfbanen het evenwicht in de lymfcirculatie verstoren waardoor lymfoedeem ontstaat.

bron:internet.
Irma | 07-04-2009 11:15Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan Lipoedeem dikke benen