Wat is een fistel

Wat is een fistel?

Ik las een tijdje terug in het nieuws dat Edwin Evers geopereerd zou zijn aan een fistel bij zijn achterste, wat is dat precies; een fistel?

Antwoorden: Wat is een fistel

Avatar

Een fistel (Latijn: fistula) is een niet-natuurlijke verbinding tussen een lichaamsholte en de huid. Een fistel kan ook een opening zijn tussen een klier en de huid, of tussen twee holtes in het lichaam. Een shunt is een kunstmatige opening.

Een fistel ontstaat meestal na een ontsteking in de lichaamsholte of in de klier. Als de ontsteking zich heeft uitgebreid tot de huid kan deze spontaan openbreken, of worden doorgebroken. Als de ontsteking zelf is genezen, kan er toch een fistel overblijven, waar af en toe weer vuil of vocht uit naar buiten kan komen. Meestal groeit de fistel echter vanzelf weer dicht als de ontsteking is genezen.

Soms wordt een kunstmatige fistel aangebracht, bijvoorbeeld een fistel tussen een slagader en een ader om bij nierdialyse het aanprikken van de ader makkelijker mogelijk te maken. Een dergelijke fistel wordt ook wel shunt genoemd.

Een fistel bij de anus

Een fistel bij de anus (peri-anale fistel of fistula ani) is een verbinding tussen de endeldarm en de huid, meestal als een overblijfsel van een ontsteking in een anaalkliertje. Zon ontsteking kan zich uitbreiden in de sluitspier van de anus en vervolgens naar de huid. Wanneer de ontsteking door de huid heen breekt, kan er later een fistel overblijven. De fistel loopt daardoor bijna altijd door het onderste deel van de sluitspier van de anus. De fistelgang kan een rechtstreeks verloop hebben naar de endeldarm, maar kan ook heel ingewikkeld verlopen (bijvoorbeeld kronkelig, eventueel met vertakkingen, of hogerop door de sluitspier). Met de plaats van de uitwendige opening is dus niet altijd de plaats van de inwendige opening direct te vinden.
Waarom deze aandoening bij de ene mens wel en bij de ander niet voorkomt, is niet bekend. Het komt dus niet door gebrekkige hygine.


Irma | 28-03-2009 13:32 0.1

Avatar

Kan het niet te maken hebben met een beginnend open ruggetje; veel fistels zijn toch aangeboren?
Basheijns | 28-03-2009 13:40

Avatar

Ik heb al 6 jaar een vistel net boven mijn enkel, overgebleven van een open beenbreuk en enkele operaties. Deze zal waarschijnlijk nooit meer dicht gaan en ik zit dus altijd met pleisters, want er komt constant vocht uit. Echt balen.
16-02-2010 11:10

Avatar

Ik heb ook een operatie had, had ook een fistel dicht aan mijn staartbeen, en is 6CM diep,duurd maanden dat het helemaal genezen is maar was er er echt doodziek van.koort,barstende hoofdpijn,overgeven kon niks binnen houden.
26-03-2010 23:40

Avatar

Heb er ook een operatie gehad! onder mijn stuit had ik er een zit nog steeds in genezing hij was niet opzich diep iets van onder de 2 CM in ieder geval. ik kreeg een KCI Vac Pomp werkt goed alleen het verband verwissel zoals dat heet is geen feest! Ben nu nog steeds aan het wachten op de dag dat mijn openwond netjes helemaal dicht is!

Mvg,

Schrijven

01-06-2010 22:37

Avatar

Hier een bemoedigende reactie voor jullie. Ik heb een zeer uitgebreide fistelaandoening rond mijn stuitbeen gehad, er waren liefst zeven fistels met elk talrijke vertakkingen. De eerste operatie (standaard methode, wegsnijden fistels en omliggende weefsel en vervolgens open gelaten) was uiteindelijk niet succesvol, maar de tweede wel (ben inmiddels al weer drie jaar 'clean'). Hierbij heeft de chirurg wederom de terug gekeerde fistels weggesneden, maar vervolgens 'transpositie' toegepast en de wond per huidlaag dicht genaaid. Hierdoor bleef er geen wond over in de bilnaad, maar ernaast (wat kans op recidief verkleint). Hoe gek je er ook van wordt, hou de moed erin want het komt goed!
29-10-2010 21:31

Avatar

Een fistel in de oor rand is dat bekend?
27-03-2011 10:57

Avatar

Wat is dan precies een fistel na een wortelkanaal behandeling?
De foto.s van de kies ziet er goed uit maar mijn verhemelte is aan n kant iets dikker en snachts is mijn verhemelte soms zo droog het lijkt wel leer.
Ik voel nog steeds iets,of er een klein gaatje in mijn verhemelte zit.
De pijn is wel weg.
vriendelijke groeten
a Weel
11-04-2011 16:33

Avatar

Hallo, ook ik heb de fistel boven mijn staartbeen ervaren. Was echt geen pretje, vooral het verschonen van de gaas niet. Ik ben in een tijd van 6 maanden 3 keer geopereerd, telkens werd er een spleet ingesneden in mijn onderrug. De laatste keer heeft de chirurg een holte in mijn onderrrug gemaakt en al het weefsel eruit geschraapt wat in aanraking was met de pus en fistel. Genezing duurde maanden omdat het een open wond was. De wond moest van binnenuit dichtgroeien. Ik ben nu 10 jaar clean. Af en toe komt er nog wel eens vocht of pus uit. Hopen dat ik niet weer word geopereerd.

Sterkte,

R. Calinalti
17-06-2011 19:18

Avatar

Veel pijn aan mijn tennagel ;en er kwam pus uit.naar en tijdje toch naar de dokter en en kleine ingreep gehat vandag.en fistel onder mijn teennagel.teennagel kwijt en fistel kwijt.volgende week terug laten nakijken en hoop dat ik er van af ben.
09-09-2011 23:15

Avatar

Ik ben voor de tweede keer geholpen aan een fistol net boven mijn staartbotje.
De eerste keer geholpen bij de eerste hulp. Raad ik iedereen af. Door de ontsteking werkte de
Verdoving niet. Voelde het mesje gewoon in mijn onderrug snijden. Een trauma aan overgehouden.
Bedankt verpleging van de eerste hulp.
Nu is de operatie onder narcose goed verlopen. Ook het verschonen, spoelen gaat bijna pijnloos.
Hoop dat dit de laatste keer is geweest
13-01-2012 12:32

Avatar

Mag ik je vragen hoe het nu is, ik zit wsl met hetzelfde probleem, groetjes Judith
06-09-2015 04:32Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan Wat is een fistel