Even een theorie over psychotische stoor

Wil even wat duidelijk hebben over psychotischestoornissen en serotonine?

Nou het zit zo xat even heel theoretisch te denken, maar even een korte toelichting.

ik leidt aan een psychotischestoornis door overmatig middelen gebruik, en ben inmiddels al flink wat maanden stabiel en ben ook bezig met het afbouwen van mijn medicijnen (zyprexa).

maar wat ik zat te denken is dat als ik het goed heb als je in een psychotische fase zit dat voornamelijk te wijten is aan een veels te lage serotonine niveau, en het nadeel van zyprexa is dat het grotendeels de serotonine receptoren blokkerd wat weer nare gevolgen heeft voor je gevoelsleven etc.

maar nu zat ik te denken als er weer een psychotische periode aanbreekt zou het dan mogelijk zijn om ipv de traditionele anti-psychotica te nemen maar l-tryptofaan te nemen wat de aanmaak van serotonine bevordert en je hersen ipv je darmen.

nou ja dat was ffies een vluchtige hersenspinsels van mij, hoop dat iemand mij dit kan bevestigen of ontkrachten natuurlijk :-)

Antwoorden: Even een theorie over psychotische stoor

Avatar

Dit is te kortzichtig geredeneerd, feit is dat psychologen nog niet weten waarom olanzapine (zyprexa) werkt. Psychotische symptomen hebben vooral te maken met dopamine afgifte, alleen olanzapine is naast dopaminereceptoren ook actief bij serotoninereceptoren.
hierdoor is niet direct te zeggen of het probleem bij dopamine en/of serotonine ligt. het brein werkt (gelukkig) ietwat complexer dan dat.

Uit jouw vraag maak ik op dat je prima reageerde op de zyprexa maar nu afbouwt door afwezigheid van psychotische periodes. bij het heroptreden van psychotische symptomen zou ik je adviseren wederom met je behandeld psychiater contact op te nemen om de mogelijke opties te bespreken.
Waterflesje | 30-01-2013 00:46Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan Even een theorie over psychotische stoor