Wat houdt psychosynthese in

Wat houdt pyschosynthese in?

In een tijschriftartikel las ik over een vrouw die psychosynthese studeert. Dat werd zijdelings vermeld als achtergrondfeit, maar ik ben heel nieuwsgierig geworden naar wat dit inhoudt. Dat stond er namelijk niet bij. Is dit een onderdeel van de psychologie of is het juist meer een spirituele leer?

Antwoorden: Wat houdt psychosynthese in

Avatar

Uit het artikel hierover maak ik op dat het een onderdeel is van de psychologie wat tot doel heeft de persoon zich meer spiritueel te verdiepen zonder dat hierbij de richting wordt 'opgelegd'.
Amicita | 04-07-2010 07:31

Avatar

Hey

Ik denk dat psychosynthese een vorm psychologie is, maar niet echt wetenschappelijk bewezen, daarom werkt het vanuit het spirituele mensbeeld. Psychosynthese is een vorm van psychotherapie waarbij verscheidene psychische elementen (misschien uit het onderbewuste) als het ware samengebracht moeten worden, om zo de cliŽnt te helpen bij het 'bereiken' van een gezonde, evenwichtige persoonlijkheid/geestesgesteldheid (doordat die elementen dan meer 'overeenkomen' en niet langer apart of in conflict met elkaar staan).

Psychosynthese is misschien een beetje te vergelijken met psychoanalyse in die zin dat Freuds theorieŽn ook niet strikt wetenschappelijk waren (d.w.z. niet bewezen en niet dus verwerpbaar), maar het was toch een vorm van therapie die echt werkte (heeft hij genoteerd in zijn case studies over patiŽnten) en zich ook bezighield met het onbewuste.

De psychosynthese komt dan ook deels voort uit de psychoanalyse, maar later legde Assagioli (grondlegger) meer de nadruk op de mogelijkheid tot het verder ontwikkelen van de persoon(lijkheid), altijd beter en beter, i.p.v. stoppen bij een normaal, gezond ego zoals volgens Freud. (Vgl. 'zelfactualisatie' van Maslow, en zelfrealisatie)

Groetjes
Kepela | 02-08-2010 12:16Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan Wat houdt psychosynthese in