Van blond naar bruin

Hoe komt het dat veel blonde kindjes later donkerder haar krijgen?

Als ik eens om me heen kijk valt het me steeds op dat zeer veel jonge (westerse) kindjes blond zijn, terwijl oudere kindjes al vaker bruin of donkerblond haar hebben. Bij velen lijkt het haar dus te verdonkeren en niet meer terug blond te worden (behalve echt blonde mensen die blond zijn tot ze grijs worden :). Weet iemand waarom dat is en hoe dat komt?

Antwoorden: Van blond naar bruin

Avatar

Blijkbaar heb ik die vraag per ongeluk twee keer gesteld :) sorry daarvoor.
Kepela | 10-08-2010 14:55

Avatar

Ik vraag me af, of je constatering wel helemaal juist is.
Toen mijn nichtje werd geboren had ze pikzwart haar, en nu
anderhalf jaar later is ze lichtblond. Precies andersom dus.
Misschien zou de vraag beter kunnen luiden: "hoe komt het dat
bij heel jonge kinderen de haarkleur in korte tijd kan veranderen?"
En helaas weet ik daar het antwoord niet op :-)
Optimix | 10-08-2010 16:16

Avatar

Bij mij was dat net zo als bij je nichtje, maar ik bedoel toch wel iets oudere kindjes (geen babytjes). Dus dat hun haar verdonkert rond ongeveer 5 jaar of zo... (Het kan best zijn dat dat zo was bij je nichtje, maar als je nu eens globaal kijkt naar alle kindjes die je ziet of kent vanaf anderhalf t.e.m. acht jaar... dan merk je het misschien ook op (ofwel beeld ik me iets in :)... )
Alvast bedankt voor je reactie! (Ik neem je suggestie over het aanpassen van mijn vraag in consideratie, maar eerst wacht ik nog wat andere reacties af... :p )
Kepela | 10-08-2010 18:13

Avatar

In mijn omgeving is het 9 van de 10 keer zo dat de kindjes inderdaad geboren worden met vrij donker haar en dat dit gedurende het eerste jaar steeds lichter wordt. Dat blijft dan een jaartje of anderhalf zo om daarna weer donkerder te worden.
Tot zover mijn constateringen :-)
Het antwoord waaróm dit dan zo is, moet ik je helaas schuldig blijven...
Zsuzsa | 13-08-2010 22:03

Avatar

Mijn neefje had tot ongeveer zijn tweede jaar mooie grijze ogen, maar nu zijn ze heel lichtbruin geworden. Grappig...
14-08-2010 21:15

Avatar

Kaepela, vraag je moeder maar eens of haarkleur verandering ook bij zo was. Alle kleuren zijn de oorzaak van pigmenten. Het veranderen is constant bezig.
31-08-2010 15:33

Avatar

Aan Anoniem | 31-08-2010 15:33
Het is van mijn moeder dat ik het weet dat mijn kleur veranderde. Ook haar kleur veranderde van blond naar donker toen ze nog redelijk jong was.
Kleur komt idd door pigmenten, maar ik vind anders wel dat bij volwassenen vanaf een zekere leeftijd het haarkleur niet meer veranderd, dat is toch mijn bevinding...
Alleszins bedankt voor je reactie! :)
Kepela | 31-08-2010 20:43Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan Van blond naar bruin