Voorjaarsmoeheid

Hoe komt het dat veel mensen nu weer last krijgen van voorjaarsmoeheid?

En wat is dat nu precies?

Antwoorden: Voorjaarsmoeheid

Avatar

Je hebt vast wel eens gehoord van voorjaarsmoeheid. Maar wat houdt dit nu exact in? Voorjaarsmoeheid heeft te maken met de winter die achter ons ligt. Het is een term die gebruikt wordt om een heel scala aan klachten aan te duiden, waar sommige mensen mee kampen in de lente.

De klachten die zich bij voorjaarsmoeheid voor kunnen doen, zijn onder andere vermoeidheid, prikkelbaarheid, lusteloosheid, gebrek aan concentratievermogen, somberheid pessimisme, stemmingswisselingen en een grote behoefte aan suiker. Daarnaast kunnen mensen met voorjaarsmoeheid soms meer dan 12 uur slapen en toch nog moe zijn.

Hoe ontstaat het?
De oorzaak is niet geheel bekend, maar waarschijnlijk ontstaat voorjaarsmoeheid door een gebrek aan daglicht. Zonlicht brengt via het netvlies een chemisch proces op gang in de hersenen. Door een gebrek aan zonlicht kan de aanmaak van melatonine (onze slaapstof) te hoog worden. Hierdoor kun je erg moe worden. Daarnaast kan het serotinegehalte te hoog worden, waardoor je somber of zelfs depressief kunt worden.

Wat kun je eraan doen?
Tegen de tijd dat de dagen langer duren, gaan de klachten vaak vanzelf over. Heeft jouw huisarts bevestigd dat je met voorjaarsmoeheid kampt? Dan kun je ook overwegen om lichttherapie te volgen. Bij deze vorm van therapie neem je als het ware een lichtbad. Door het kunstlicht kun je snel en doeltreffend van je voorjaarsmoeheid afkomen. Tijdens een lichtbad kun je allerlei dingen doen, zolang het licht maar op je ogen blijft vallen. Tegenwoordig zijn er ook meerdere apparaten op de markt, waarmee het makkelijk wordt om thuis lichttherapie te volgen.

Wat je tevens kan helpen om van je klachten af te komen, is sporten. Door te sporten verhoog je de stofwisseling in het lichaam. Handig is om voor een sport te kiezen, die je buiten kunt beoefenen. Je slaat dan twee vliegen in één klap!

Wat is het verschil met winterblues?
In feite zijn er geen verschillen met de zogenaamde winterblues. De klachten zijn vrijwel van dezelfde aard, maar doen zich op een ander moment voor. Bij de winterblues heb je de meeste klachten in de herfst of aan het begin van de winter; bij voorjaarsmoeheid is dit aan het begin van de lente.
DeFret | 31-03-2007 22:59 0.0Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan Voorjaarsmoeheid