Wat is gapen

Waarom gaapt een mens?

Waarom moet een mens gapen en niet alleen van vermoeidheid maar ook omdat je wat trek begint te krijgen?
En waarom is het gapen zo aanstekelijk als er een begint en je kijkt erna dan begin jij ook te gapen

Antwoorden: Wat is gapen

Avatar

Hoewel iedereen dit gewone verschijnsel kent en mensen gemiddeld 10 tot 15 maal per dag gapen, is er maar heel weinig met zekerheid over bekend. Er bestaan vele hypothesen over het doel of de functie van gapen. Het zou meer optreden bij een laag zuurstofgehalte in het bloed of een verhoogd koolzuurgehalte (experimenteel is aangetoond, door het laten ademen van lucht met verschillende zuurstofdrukken en koolzuurgehaltes, dat deze beide hypothesen niet juist zijn), het zou de druk in de oren gelijkmaken aan de omgevingsdruk; het zou een sociale functie hebben waardoor het groepsdier mens in een groep verkerend tegelijk naar bed gaat, en vele andere. Mensen gapen echter de hele dag, hoewel inderdaad vaker 's ochtends en 's avonds. Gapen heeft ook een zekere erotische lading, claimt een wetenschappelijk onderzoeker die in nov 2004 in Amsterdam aan de VU op het onderwerp promoveerde.

Bron Wikipedia!
Webbie | 12-03-2007 18:43 0.0

Avatar

Gapen is iets wat nog niet wetenschappelijk bewezen is waarom we het doen. Niemand kan je dus het antwoord eigenlijk geven of de antwoorden zullen theorien zijn welke wellicht mogelijk zijn. Op de volgende website worden diverse theorien benoemd, wellicht interessant om eens door te lezen: http://www.hoewerktmijnlichaam.nl/site/vraag/34/

Zelf geloof ik wel in de volgende theorie welke als volgt wordt beschreven op bovenstaande website:
Gapen is als voorbereiding op inspanning. Deze theorie zegt dat je geeuwt om je voor te bereiden op inspanning. Je zou dan ook alleen geeuwen als je nog wakker moet blijven. Deze theorie wordt ondersteund door het gegeven dat een geeuw de hartslag verhoogt, je bloeddruk doet stijgen en dat je door te geeuwen je spieren aanspant en strekt.
Remkook | 12-03-2007 12:57

Avatar

Gapen is soms gewoon irritant, een vriendin van mij heeft weleens gevraagd of ik de gaapziekte had, ik kan het werkelijk een hele dag door doen...
01-11-2008 17:59

Avatar

Gapen heeft ongetwijfeld iets te maken met je lichamelijk gestel.
Als ik nl. wagenziek ben, dan begin ik altijd vreselijk te gapen. Om de 2-3 minuten komt er een gaap. Een paar uur achter elkaar. De tranen biggelen dan over mijn wangen.
Aan de hand daarvan weet ik dat ik het ergste gehad heb en aan het opknappen ben. Vervolgens heb ik dan altijd vreselijk trek in zoute naturel chips en en na die gegeten te hebben ben ik meestal weer aardig opgenknapt.
Naar mijn idee heb je als je aan het gapen slaat een tekort aan iets. Misschien inderdaad zuurstof. De gapen komen dan voor mijn gevoel nl uit mijn tenen.
Gaapstengel | 08-05-2009 14:55

Avatar

Gapen is een overblijfsel uit de evolutie,toen we nog in het water leefde.Waar nu je oren zitten zaten toen kieuwen.
gaap maar eens,en voel achter je oren,Net of je het water eruit perst
23-08-2009 05:12

Avatar

Ik geloof absoluut niet dat het een overblijfsel uit de evolutie is want ik stam niet af van een vis! Ik gaap ook de hele dag door en denk idd dat het te maken heeft met iets lichamelijks. Maar vevelend is het zeker! Mensen denken al snel dat je te laat naar bed gaat en dat is iig bij mij niet het geval!
26-11-2009 21:57

Avatar

Waar het vandaan komt zijn heel veel redenen voor, maar hoe kun je ervan af komen. Wie kan mij raad geven. Iedereen kan er en mening over hebben, maar oplossingen zijn schaars.
50x achter elkaar gapen is niet altijd prettig...
27-01-2010 11:24

Avatar

Ik gaap altijd elke dag wel ook omdat ik moe ben en voor het eten ook vaak ik heb een werkstuk over gapen als als ik daarmeee begin ga ik gelijk weer gapen echt niet zo vijn :(
04-05-2010 17:29

Avatar

Ik gaap altijd als ik aan het telefoneren ben! Dit is heel irritant voor de persoon aan de andere kant, want het lijkt erop of diegene slaapverwekkend is voor mij! Dit is op 3 van de 10 gevallen dus absoluut niet zo! ;)
Echter blijf ik het irritant vinden en wou dat ze er een middeltje voor hadden!
22-08-2010 12:35

Avatar

Mijn man gaapt ook 20 a 30x achterelkaar met tussenpozen van soms 1 minuut of nog minder. Nu ik erop ben gaan letten gebeurt dit steeds in de namiddag. Wanneer hij iets gegeten heeft is het weer over dus ik denk dat je systeem, zijn systeem dus, iets tekort komt wat je uit je voedsel moet halen. Wij hebben beide hetzelfde voedingspatroon maar ik heb daar geen last van! Vaak als het nog geen etenstijd is geef ik hem een banaan, helpt wel even! Op diverse sites gekeken maar er is nergen iets te vinden over dit toch bovenmatig, vind ik, gaapgedrag.
25-10-2010 19:25

Avatar

Ik heb ook last van gapen voor al als ik in de auto zit moet ik om de minuut gapen.
al ik ik dan een zuurtje of iets anders in de mond neem gaat het over.proberen echt waard.
08-06-2011 21:20

Avatar

Het heeft m.i. niks te maken met communicatie naar mensen onderling, alle dieren die ik mee heb gemaakt, gapen ook. En gapen omdat je nog een inspanning moet verrichten lijkt me ook niet juist, mijn man gaapt regelmatig in zijn slaap, en dan doet hij verder niks meer. Ik denk dat het wel te maken heeft met het inzakken van je lichaam, ofwel door vermoeidheid, trek, of verveling. En je er niet meer helemaal bij bent. Of īs morgens als je er nog niet helemaal bij bent.
Ik denk dat het een reflex is die je maar met moeite kunt beheersen. En dat is het leuke van dieren, die generen zich niet, en gapen gewoon wanneer de gaap komt.
16-11-2012 00:16

Avatar

Ik zoek ook een oplossing ik lig uren wakker door gaap aanvallen
21-09-2015 00:33Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan Wat is gapen