Wel of geen Donor?

Ik twijfel of ik wel donor moet worden of niet wat is jullie mening?

Laatste tijd denk ik eraan om misschien Donor te worden. Wanneer ik zou overlijden zouden mijn nabestaanden het niet echt leuk vinden dat ik (in hun ogen) "leeg" geplukt zou worden. Ze zijn bang dat ze geen afscheid zouden kunnen nemen. Zelf vind ik dat ik zelf mijn keuze moet maken, maar door hun mening wordt ik wel aan het twijfelen gebracht. Wat vinden jullie?

Groetjes Tamara

Antwoorden: Wel of geen Donor?

Avatar

De nabestaanden krijgen zeker wel de tijd om afscheid te nemen. Dat kan voor en na de uitname-operatie een speciaal operatieteam zorgt ervoor dat de operatiewonden keurig worden verzorgd en gehecht. Daarna kan de overledene gewoon opgebaard worden. Dus dat zou het probleem van je keuze niet moeten zijn. Het zou de nabestaanden ook kunnen helpen als ze er bij stilstaan dat het jouw wens was om orgaandonor te zijn, waardoor je andere mensen kunt helpen. Succes met het nemen van de beslissing om donor te worden.
Irma | 27-11-2008 21:16

Avatar

Ik vind het een heel sociaal gebaar om donor te worden. Eigenlijk zou iedereen donor moeten worden. Je helpt mensen in nood met delen uit je lijf die je op dat moment toch niet meer nodig hebt.
Zoals Irma al zei hoeft dit voor nabestaanden geen problemen te zijn. Het zou trouwens jouw beslissing zijn om donor te worden, waar andere mensen zich maar aan aan moeten passen. Het gaat tenslotte om jouw lijf.
Frank | 28-11-2008 10:15

Avatar

Voor zover ik weet worden je organen er bij het overlijden van een orgaandonor in hetzelfde ziekenhuis verwijderd als dat die persoon is overleden. Het lichaam blijft wel even "aangekoppeld" op allerei apparatuur om de houdbaarheid te verlengen tot de operatie waarbij de organen verwijderd zullen worden. Dit is omdat organen maar zeer kort houdbaar zijn in een overleden lichaam. Maar nadat de organen verwijderd zijn kunnen je familie en vrienden nog gewoon afscheid van je nemen terwijl je lichaam opgebaard is.
"Leegplukken" vind ik wel een beetje een extreme uitdrukking, alsof er gieren om je heen staan die staan te wachten tot je dood bent en je leeg kunnen roven. Artsen willen juist levens verbeteren en redden, van leegplukken is dus geen sprake. Je lichaam is nadat je organen zijn verwijderd natuurlijk wel wat lichter, omdat je overbodig geworden organen naar iemand anders gaan die ze nog wel kan gebruiken, maar niemand die dat zomaar zal merken bij het afscheid nemen.
Dit is anders dan dan je je lichaam "ter beschikking van de wetenschap" stelt geloof ik. Dan word je dacht ik echt helemaal "in reepjes" gesneden voor onderzoek en voor doktoren om operaties op te oefenen die anders niet te oefenen zijn.

Ik ben al vanaf mijn 9e of 10e orgaandonor (ik ben nu 38 en ik heb ze overigens allemaal nog) en ik ben er trots op dan als ik (onder de juiste omstandigheden) kom te overlijden, ik alsnog mensen die het anders niet of slecht zouden overleven toch nog toekomst kan geven zodat ze nog langer bij hun familie en vrienden kunnen blijven. De meeste van mijn nabije familie is ook orgaandonor, dus bij ons is er geen discussie over.

Er zijn ook allerlei fabeltjes omtrend donorschap. Bijvoorbeeld dat doktoren je eerder laten overlijden om je organen aan een ander te geven, maar dit is natuurlijk een zinloze trade-off. Wat zou het voor zin hebben om de een te laten overlijden om een ander kans op leven te geven? Ik zou het niet weten... Ook moet je lichaam aan ik geloof 9 verschillende medische voorwaarden voldoen voordat ze je als "dood" mogen bestempelen en je organen voor donorschap ter beschikking zouden komen. De doktoren kunnen dus niet "zomaar" de beslissing nemen om je dood te verklaren, als ze dat al zouden willen.

Wat nu ook gebeurd is dat mensen die een orgaan nodig hebben naar landen als India of China gaan waar arme maar levende mensen een orgaan uit laten nemen zodat een Westerse zieke een orgaan kan kopen, terwijl de donoren er maar heel weinig voor terug krijgen en vaak geen tot nauwelijks medische nazorg krijgen, met alle gevolgen van dien. De geruchten uit China zijn zelfs dat er ter dood veroordeelden, al dan niet speciaal voor dit doeleinde geselecteerd, zoals gevangen genomen Falun Gong leden, wel "leeg geroofd" worden. Dit soort praktijken zijn natuurlijk echt verschrikkelijk en als er genoeg reguliere donoren in Nederland zouden zijn, zouden Nederlanders (met genoeg geld) in levensnood zich niet hoeven te verlagen tot dit soort praktijken.

Uiteindelijk is het jouw beslissing, al kan je bij de donorregistratie ook aangeven dat je de beslissing aan de nabestaanden over laat. Als ik je verhaal goed begrijp zullen jouw organen in dat geval dan waarschijlijk niet ter beschikking komen, maar ook vinden nabestaanden het vaak moeilijk om zo'n beslissing te nemen in zo'n emotionele toestand, of weten ze niet hoe de overledene erover dacht, dus zullen ze vaak besluiten om het niet te doen.

Ik wens je veel sterkte toe bij het nemen van de beslissing en het overtuigen van je familie. Ik zie het zelf als een goede daad, tenslotte heb je zelf niks meer aan je organen als je er niet meer bent. Maar uiteindelijk heb jij de laatse zeggenschap over wat er met je lichaam gebeurd als je overleden bent. Succes.
Berendbotje | 03-12-2008 18:24

Avatar

Ik ben geen donor en daar kies ik bewust voor. Ik geloof helemaal niet dat ik er na mijn dood iets van merk, of iets dergelijks. Ook ben ik helemaal niet bang dat ze daardoor bij mij anders sneller de stekker eruit trekken. Ik wil simpelweg niet dat mijn laatste daad het redden van een leven is wat ik helemaal niet wil redden. Als het mogelijk zou zijn om te laten registreren aan wie ik wl een orgaan zou doneren, dan zou ik dat gedaan hebben. In plaats daarvan laat ik een goede vriend over mij beslissen. Hij weet bij wie mijn prioriteiten liggen en ik vertrouw erop dat hij zich daar aan zou houden. Eigenlijk is mijn argument in deze hele discussie enorm eenvoudig: een leven redden is niet altijd een goede zaak.
Yuri | 04-12-2008 20:16

Avatar

Ik vind het een beetje een rare vraag : je bedoelt dus dat je sommige mensen wilt redden, en dat andere mensen wat jou betreft kunnen "doodvallen"? Op welke criteria baseer je dat dan? Dat de ne een vlotte babbel heeft, terwijl de andere nors overkomt? Of denk jij echt te weten wie de moeite van het redden waard is en wie niet? Petje af hoor!

Maar goed, ik ben geregistreerde donor, als ik ook maar n mens (dieren zouden ook mogen :-) ) verder kan helpen, wie dan ook, kan ik het niet laten. Het is niet aan mij om te beslissen wie "de moeite waard" is, en wie niet.

monique
06-01-2009 15:07

Avatar

Oeps, ik zie net dat ik op de reactie van Yuri heb geantwoord als zijnde de vraag. Was niet de bedoeling dus sorry.

Monique
07-01-2009 17:13

Avatar

Bedankt allemaal voor julie reacties allemaal. Ik ben laatste tijd nogal druk geweest en heb geen tijd gehad om te reageren. Ik denk idd dat ik donor wil gaan worden.

TOP BEDANKT!!
07-01-2009 22:48

Avatar

Ik was donor maar sinds 3 jaar niet meer. Ik vind het een mooi initiatief en ben er altijd voor geweest om iemand te helpen met je orgenanen. Dat je er zelf niets meer van merkt daar ben ik van overtuigd maar mijn broer overleed door een hartstilstand en is gereannimeerd. Hij lag aan allerlei apparatuur en werd eigenlijk kunstmatig nog in leven gehouden. Zijn bruikbare organen werden afgestaan. Waarom ik heb besloten geen donor meer te zijn is omdat hij daarna nog 48 u in leven werd gehouden omdat na ons idee alle organen gebruikt moesten worden. Voor ons als nabestaande waren die 48 u een hel omdat hij nu officieel dood werd verklaard op een verjaardag van 1 van ons. De langere tijd die we afscheid konden nemen was wel positief maar weegt niet op tegen de vraag wanneer sluiten ze alles af. Wel wil ik kwijt dat ik ook heb besloten geen donororganen van een ander te willen. IK wil de ellende zoals ik die heb ervaren niemand aan doen.
05-10-2009 13:50Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan Wel of geen Donor?