Zonnecremes

Hoe lang is een zonnecreme houdbaar?

Ik heb wel eens gehoord een jaar, klopt dat? Er staat geen datum op dus je hebt geen idee hoe lang de creme al in de winkel ljgt.

Antwoorden: Zonnecremes

Avatar

Ingeborg Brugge, van de Samenwerking Verantwoord Zonnen, zegt hier het volgende over: „Conform het Warenwetbesluit Cosmetische producten dient de houdbaarheidsdatum pas op de verpakking te worden afgedrukt als de houdbaarheid korter is dan 30 maanden, dus korter dan 2,5 jaar. In de praktijk hanteert men drie jaar. Zolang hoort het product (zonder vermelde houdbaarheidsdatum) dus goed te blijven. Dit geldt ook voor praktisch alle anti-zonnebrandmiddelen. De wetgever is er blijkbaar van uitgegaan dat gekochte producten in die periode opgebruikt zullen zijn. Als leek kunt je er echter van uitgaan dat als het product er nog ‘goed’ uitziet en dito ruikt, het nog te gebruiken is. Is het gaan ‘scheiden’ (splitsen in een dun vloeibaar deel en een dikke substantie), dan is het tijd om het weg te gooien en een nieuw product aan te schaffen.”
Ronald van Welie van de Nederlandse Cosmetica Vereniging houdt het op een houdbaarheid van twee seizoenen: „Na die tijd kunnen de UV-filters in het product gaan ’klonteren’ en worden ze onregelmatiger in hun bescherming.”
Vanaf maart 2005 staat er overigens op alle cosmeticaverpakkingen verplicht een symbool afgedrukt, waaruit je op kunt maken hoe lang iets na opening nog houdbaar is. Zie voor meer informatie: http://www.ncvcosmetic...tica/houdbaarheid.asp.

Bron: http://spitsnet.nl/blog/blog.php/thuis (bij het artikel 'Oude Zonnebrandcrème', hier werd dezelfde vraag gesteld)
Geert93 | 05-05-2008 11:08

Avatar

Na een strandvakantie kun je de restjes van je zonneproducten als dag/nachtcreme opmaken en niet bewaren tot een volgende zonvakantie. Deze producten zijn al herhaaldelijk verwarmd en weer afgekoeld wat de houdbaarheid vermindert en de werkstoffen zeker niet ten goede komt. Dus eigenlijk is het beter om ieder jaar een nieuwe verpakking zonneproduct te kopen zodat je zeker weet dat je verantwoord kunt genieten van de zon en het product optimaal werkt.
Krissie | 06-05-2008 19:37Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan Zonnecremes