Andere kleuren zien

Hoe kunnen we weten dat iedereen kleuren hetzelfde ziet?

Al vanaf onze geboorte krijgen we aangeleerd wat voor naam een kleur heeft. Maar wie zegt er dat als ik iets bruins zie dat jij dat voorwerp niet het paars ziet. En je kunt niemand ongelijk geven want iedereen heeft aangeleerd dat die kleur bruin is. Dus misschien zien mensen wel alle kleuren verschillend aleen geven we het allemaal dezelfde naam.

Antwoorden: Andere kleuren zien

Avatar

Mensen die kleuren anders zien, oftewel blauw groen noemt, noemen we kleurenblind.
Frank | 20-11-2007 16:16

Avatar

Ja, dat bestaat ook. Maar Anon. bedoelt: jij en ik zien allebei gras, en we noemen het allebei groen. Zo hebben we dat geleerd. Maar, als jij door mijn ogen zou kunnen kijken, zou je dan dezelfde kleur zien als ik? Voor mij heeft gras misschien de kleur die jij ziet als je naar een heldere hemel kijkt - blauw. En als ik omhoog kijk, dan noem ik de hemel blauw, want dat heb ik als kind geleerd. Maar misschien ZIE ik een kleur die jij groen zou noemen. Je kan niet door 'n ander z'n ogen kijken!
Leuk conondrum. Net als kip-en-ei. Kom er maar eens achter.
Dat iedereen wat anders ziet zou wel verklaren waarom sommige mensen een kleur-combinatie mooi vinden, terwijl anderen die combinatie vreselijk vinden vloeken.
Boerenkrentebroodfilosofie, maar wel geinig.
MartinM | 20-11-2007 16:50

Avatar

Dit zou je kunnen aantonen met bruin is een donkere kleur ja maar geel een felle kleur
bij zwart en wit hetzelfde (alleen zijn dit niet echt kleuren, maar pakt dat dit nu ff voorbeelden zijn

als er licht op een zwart blad schijnt weerkaatst het niet in je ogen, leg je er ineens een wit blad op dan doen je ogen veel pijn door het licht. --> zwart zal dus NOOIT licht weerkaatsen, hoe dan ook het is te donker


Nog is bewijzen:
Elke kleur heeft een frequentie, zoals radiogolven, dit is aantoonbaar (maar niet door mij).
Als je daar naar kijkt en wat over nadenkt kom je er denk ik wel uit
21-11-2007 20:10

Avatar

Frequentie helpt niet. We kunnen wel vaststellen dat licht een bepaalde frequentie heeft en dus 'blauw' heet, maar dat wil nog steeds niet zeggen dat iedereen dezelfde kleur (blauw) ook ZIET - ook als 'blauw' beLEEFT.
De felheid van een kleur lijkt me weinig houvast te bieden. Bij wit en zwart, misschien, maar andere kleuren?
MartinM | 22-11-2007 15:59

Avatar

Daar heb ik vroeger ook eens over nagedacht, ben er nooit uitgekomen.
Dit kan je ook toepassen bij smaken, en ook zelfs bij pijn, sommige voelen pijn harder dan anderen...
22-11-2007 16:52

Avatar

Heeft het ook niet te maken met het aantal kegeltjes in je ogen? Want bij een kleurenblinde klopt het aantal kegeltjes niet. En ik kan me niet voorstellen dat iedereen die niet kleurenblind is, dat zij evenveel kegeltjes hebben. Want als ze wel even veel kegeltjes hebben, dan zou iedereen precies hetzelfde moeten zien... en ik denk dat als je niet hetzelfde aantal kegeltjes hebt, dat je dan ook niet precies dezelfde kleuren ziet.
Maar dit weet ik dus niet... weet iemand hier meer over?
30-12-2007 16:13

Avatar

Ohw wat een heerlijk onderwerp, haha

kleurinterpretatie, wie ziet wat?

De fotoreceptoren in het centrum van het netvlies (voornamelijk “kegeltjes”), staan in voor het scherptezicht. De andere (voornamelijk staafjes) staan in voor het gezichtsveld. Alle fotoreceptoren geven hun informatie door aan zenuwcellen (ganglioncellen) in het netvlies. Deze cellen hebben een heel lange uitloper (zenuwvezel). Alle zenuwvezels bundelen zich tot de oogzenuw die de informatie doorgeeft aan de hersenen. Daar gebeurt een heel belangrijke verwerking van alle ontvangen informatie
Het waarnemen van kleuren berust eigenlijk op het vermogen van onze ogen om licht in verschillende golflengtes waar te nemen en ook om die golflengtes te filteren. Dat filteren gebeurt door lichtgevoelige pigmenten in onze ogen. Zij splitsen het licht uit in rood, groen en blauw. Maar voor het zien van kleur heb je niet perse licht nodig. Je kunt bijvoorbeeld ook kleuren waarnemen door ze je met de ogen dicht voor te stellen. Er komt dan geen licht binnen. Veel mensen kunnen door op hun ogen te drukken ook 'kleuren' waarnemen.

succes ermee

Pim,
02-06-2008 00:12

Avatar

Maar waarom zou dit niet waar zijn? het zou goed mogelijk kunnen zijn dat niet iedereen dezelfde kleur ziet. Het gebeurt toch wel eens dat iemand tegen je zegt: "he daar staat een rode bank staat" maar jij vindt hem meer roze.
Dan zie je toch niet hetzelfde? En misschien was de kleur rood wel meer roze in iemand anders z'n ogen omdat jij een lichte tint van rood hebt gezien op het moment dat je het voor altijd rood bent/zal gaan noemen.
Ik denk niet dat het om de kleur zelf gaat maar om tinten. En dat er ook wezelijk verschil is in ogen. Niet iedereen is hetzelfde dus ook niet qua ogen.

i'm out!
peace!
02-06-2008 00:12

Avatar

Je kan wel heel globaal bekijken of je dezelfde kleuren ziet.

By anoniem:
"als er licht op een zwart blad schijnt weerkaatst het niet in je ogen, leg je er ineens een wit blad op dan doen je ogen veel pijn door het licht. --> zwart zal dus NOOIT licht weerkaatsen, hoe dan ook het is te donker"

Als je dan aan iemand vraagt of hij/zij bruin zou indelen bij zwart (donker) of wit (fel) dan kun je het vergelijken met wat jij zelf vindt, niet heel exact... Maar het is IETS :P

Ik vind dat bruin meer bij zwart hoort (:
16-02-2009 22:00

Avatar

Dit hele onderwerp is onzin. Iedereen ziet een kleur hetzelfde, het is namelijk zo dat kleuren bepaalde effecten heeft op mensen. Rood zorgt er bijvoorbeeld voor dat iemand honger krijgt. Als deze theorie waar is zou daar niks van kloppen
03-06-2009 18:27

Avatar

Wat leuk om deze vraag te lezen! Heb deze vraag als 8-jarig kind gesteld op school. (Hoe weet ik of jij blauw ziet zoals ik, of dat jij het ziet zoals ik bv geel zie, maar dat we het allebei blauw noemen?)
( En gelijktijdig de onderwijzer gevraagd waaróm er zoveel kleuren zijn in de natuur...en wat de functie van kleur is)
De onderwijzer liet me duidelijke merken dat het 'rare' en onwenselijke vragen waren: "Daar hebben we het nu niet over" Daar kon ik het mee doen...
Als volwassene betreur ik dat er in het onderwijs zeer weinig ruimte lijkt te zijn voor het beantwoorden van dit soort vragen.
Machteld
16-08-2009 23:51

Avatar

Dit kunnen we idd niet weten.

Wij vormen alle kleuren met de volgende hoofdkleuren: blauw, groen en rood. Het is bewezen dat vogels de kleuren vormen met nog een extra hoofdkleur. Hierdoor kunnen ze veel meer kleuren waarnemen dan dat wij kunnen. Als wij bvb naar een boom kijken zien we een bruine stam en groene bladeren. Een vogel ziet hier nog heel wat andere kleuren in. Welke kleuren heeft een boom dan werkelijk, datgene wat wij zien of datgene wat zij zien? Wat is de waarheid? Misschien heeft een boom wel duizenden kleuren, maar kunnen wij er enkel 2 waarnemen. Is dit dan werkelijkheid?
29-12-2009 12:59

Avatar

Dit kan geen probleem zijn in de maatschapij ik weet 100% zeker
dat iemand blauw niet ziet als geel geel is gewoon veel intenser.
24-01-2010 19:52Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan Andere kleuren zien